Det virker som om, at venstrefløjen begynder at snakke om, at vi skal have en positiv og konstruktiv tilgang til vores verden.

Man kan sætte sig ned og pege fingre, eller man kan forsøge at skabe en positiv fremdrift.

Da jeg arbejdede sammen med Obama, snakkede vi tit om håb og forandring. Det var et positivt take på verden.

Obama havde det fra en ældre dame han kendte, men det er også noget som bare er Obama. Obama er vokset op som “Community organizer”, altså frivillig i kirkens sociale arbejde. Han har været med til at organisere hjælp til dem, som ikke har så meget.

Så han har en meget konkret erfaring med socialt arbejde.

Det har været en af disse damer han har arbejdet sammen med, som har inspireret ham. Så det er altså ægte rev. Martin Luther King kirkearbejde som Obama har været en del af i Chicago, hvor han kommer fra. En meget svær by. Der er gode ting i Chicago, specielt deres universitet er fantastisk, men det har altid været en kriminel by. Så der har været behov for hjælp.

Det er på denne baggrund, man skal forstå Obamas ide om håb og forandring. De svagestes kår skal gøres bedre. Og han har selv stået der, uden at have en stor business bag sig. På den måde er Obama faktisk virkelig cool.

Det smukke ved ideen om håb er, at det handler om, at man skal give dem som har mindst, en mulighed for at kravle op af de huller, de er endt nede i.

Det er ikke nemt, for hvis man først er endt i misbrug eller kriminalitet, så er der lang vej tilbage til en normal tilværelse. Sådan en nedtur kan være ligesom et stort hul, som bare suger en ned.

Derfor er det her Community organisations ting, ikke noget som er nemt.

Det kræver, at man virkelig arbejder for det. Men det kræver også, at man bruger gode folk, med gode ideer.

I dag er vores velfærdsstat stadig en stor sparemaskine. Kommunerne bliver presset af staten til at undgå at bruge for mange penge, og kommunerne har ikke altid helt rent mel i posen, for nu at sige det som det er.

Fattige mennesker lever i verden af armod og smerte. De lever blandt vold, kriminalitet og ødelæggelse.

Det er denne verden, som man skal operere i.

Den bedste måde er gøre det på, er ved den blide oplysning, og så bringe sit hjerte med ind i arbejdet.

Man skal være ærlig, men man skal ikke udskamme nogen, eller forsøge at gå i konflikt.

Det skal være en blid forandring. Men formår man det, så kan man give de fattige og udstødte håb.

G-d og g-derne bevare Danmark.