Så begynder eliten af den konservative/liberale debat, at argumentere for, at vi går fra Francis Fukuyama, til Huntington. For dem, som måske ikke lige kender til disse to kloge hoveder, så er Huntington alarmisten, og Fukuyama den lidt naive idealist.

I den danske debat, har vi været meget optaget af, ikke at diskutere de tiltag eller debatter som udfordrede Fukuyamas ideer, altså, at vi rent faktisk har fjender og det er nok meget smart af forholde sig til det.

Det er nu noget som har mest prevalent i Danmark. Min erfaring er, som primært udenlandsk debattør, at sådan har man det ikke alle mulige andre steder. Jeg har været mange gange i UK, på højeste niveau, for netop at diskutere dde her ting seriøst, humant og løsningsorienteret

Det har jeg også gjort her i Danmark, men forskellen imellem Danmark og udlandet er, at i udlandet der har man faktisk ikke noget problem med at tage de her diskussioner. Vi har en meget udpræget tradition i Danmark, for at undgå at tage de svære diskussioner. Det kan godt være, at vi snakker meget om at få “svesken på disken”. Men når det kommer til stykket, så ligger det bare ikke til dansk kultur, at tage de svære snakke.

Men det er nok meget sundt, at tage de svære snakke.

Jeg vil meget gerne være med, jeg arbejder med de her spørgsmål i hele verden, og er meget velkommen som en seriøs og konstruktiv partner i debatterne. Ja, jeg vil faktisk sige, at jeg er meget respekteret.

Jeg bliver, på min internationale blog rubicon.dk læst af hele verdens politiske elite.

Nu vil jeg så samtidig sige, at jeg forstår det godt. Jeg er selv dødtræt af, at man ikke kan tale åbent om de her ting. Men jeg er jo selv dansker, og jeg accepterer, at det er en del af vores kultur, jantelov og alt det der.

Så, jeg accepterer det til fulde, jeg har faktisk også hænderne fulde, så jeg har ingen ambition om at skabe flere konflikter her i Danmark. Noget som uværligt vil ske, hvis vi reelt tog fat i diskussionerne.

Men, som man siger herovre i Jylland i Jammerbugt kommune; svesken på disken. Det er ikke så ringe endda med den holdning, så det var måske en måde at gøre det på.

Man behøver faktisk ikke at sige undskyld, og indrømme sine fejl. Det vigtige er faktisk, at vi har modet til, venligt og seriøst, at diskutere de her problemer. Det behøver ikke at være så konfliktfyldt, hvis man nu er lidt venlige overfor hinanden.

G-d og g-derne bevare Danmark.